Voor Nederlandse exporteurs die zaken doen met opkomende markten, heeft de onrust op financiële markten duidelijke gevolgen. In de nasleep van de devaluatie van de Chinese munt, zijn tal van andere munten in opkomende markten in waarde gedaald.

Voor ondernemers die terug keren van vakantie, is het even knipperen met de ogen: de wereld heeft niet stil gestaan in de afgelopen twee weken. Vooral de ontwikkelingen in China zijn spectaculair.  De devaluatie van de Chinese munt begin deze maand heeft voor grote onrust gezorgd op valutamarkten.

Naar de precieze redenen van de stap van de Chinese overheid is het gissen: met het goedkoper maken van de munt geeft China eigen exporteurs een steuntje in de rug.  Dat lijkt wel nodig, want de Chinese export daalde in juli met liefst 8,3 procent. Tegelijk zijn er ook analisten die erop wijzen dat China voor de langere termijn anticipeert op een munt die minder sterk gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

De devaluatie van de Chinese munt heeft de afgelopen weken een sterke reactie tot gevolg gehad in andere opkomende markten. Dat is zien in onderstaande tabel.

Heftige valutabeweging opkomende markten

Valuta-specialist Francis van Esch van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) geeft aan dat de reactie in opkomende markten vrij extreem is. "Dat heeft niet alleen te maken met de bredere dreiging van een renteverhoging in de Verenigde Staten, maar ook met het feit dat de handel in munten van opkomende markten een stuk minder liquide is. Dus als iedereen een bepaalde kant op wil, gaat het erg hard."

Opvallend bij al het valutageweld in opkomende markten is dat de euro in de afgelopen weken juist wat sterker is geworden tegenover de dollar.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

euro

De tijdelijke voorkeur voor de euro heeft volgens Van Esch vooral te maken met het feit dat veel partijen al grote posities in de dollar hebben opgebouwd. "Dit jaar is de euro fors minder waard geworden ten opzichte van de dollar, maar momenteel fungeren dus juist de euro en de Japanse yen even als veilige haven."

Gelet op de heftige valutabewegingen van de afgelopen weken, is het de vraag op bijvoorbeeld Nederlandse exporteurs zich moeten opmaken voor meer spektakel. "Wat betreft de euro/dollar verwacht ik dat de komende maanden het thema van de renteverhoging in de VS weer gaat opspelen en dat de euro dus geleidelijk weer wat verzwakt", zegt Van Esch van NBWM. "En in China lijkt de overheid alles uit te kast te willen trekken om ervoor te zorgen dat de rust terugkeert, dus ook daar zou je verwachten dat markten stabiliseren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl